Ontstaan

Het is al weer enige tijd geleden, misschien wel op de Melkrijders Reünie 2000 in Zalencentrum De Brug te Reeuwijk-Brug, dat Karel Hoogendoorn en Ad Verkaik op het idee kwamen om een boek te maken met de titel ‘Melkbussen Transport in West Nederland’. Ze zochten contact met Dick van Vliet in Zevenhuizen in de wetenschap dat Dick over een enorm fotoarchief beschikt. Maar de vraag was of uitsluitend foto’s van vrachtauto’s en mensen vol doende zou zijn.

Gaandeweg werd het idee geboren om enkele melkrijders families op te zoeken en de ervaringen aan het papier toe te vertrouwen. Zo gezegd, zo gedaan. De vrienden Karel Hoogendoorn en Ad Verkaik, die beide chauffeur zijn geweest bij het Reeuwijkse bedrijf L.J. en A. Verkaik en vele melkbussen door hun handen hebben gekregen, trokken er in een kleine old timer Suzuki vrachtauto menige zaterdag op uit om contacten te leggen met melkrijders families. Die aanpak leverde voldoende aanknopingspunten op om verder uit te werken. En als er onvoldoende fotomateriaal bij de families was, dan bood Dick van Vliet enthousiast de helpende hand.

En hoewel de één zich nog heel veel herinnerde en de ander wat minder, geeft het boek een goed beeld van het melkbussen transport. Iedereen vond het leuk werk: altijd op de weg, de vrijheid, je eigen beslissingen nemen, de contacten met de boeren, de onderlinge saam horigheid tussen de melkrijders enerzijds en de rivaliteit anderzijds. In de gesprekken proefden ook een beetje dat melkbussen vervoeren het échte werk was. Met de komst van de tankauto’s was de romantiek weg. Tenslotte willen we opmerken dat het boek geen geschiedkundige waarde heeft in de zin dat alle jaartallen kloppen. Ongetwijfeld zal er ook wel eens een automerk op het verkeerde moment worden genoemd, maar dat is dan zeker niet met opzet gedaan.